Kávécserje

A kávé a buzérfélék családjának egyik nemzetsége. Megnevezésére a kávécserje vagy kávéfa nevet is használják. A kávéfajták Afrika és Ázsia trópusi területein, illetve Dél-Afrikában őshonos cserjék vagy kis fák.

Kávécserje

A kávéról kevesen tudják, hogy eredeti hazája Etiópia, ahol a hegységek magasabban fekvő fennsíkjain vadon nő és akár 6-8 méteres fává is megnő. Európába csak a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az örökzöld, melegkedvelő, fagyérzékeny cserje bokros habitussal és fényes, sötétzöld leveleivel mutatós dísze lehet otthonunknak. 3-4 éves korában, megfelelő körülmények között akár teremhet is. Ha 13 fok alatti a  hőmérséklet és huzat éri lehullanak a levelei.

Kávécserje eredete, leírása

A latinul Coffea arabica egy szubtrópusi területeken őshonos növény, amelyet manapság gyakran tartanak szép szobanövényként, életkora legalább 3 év. A leveleinek a széle hullámos és ovális alakú, az erezete rendkívül mély. Úgy 20-100 cm nagyságúra nőhet meg.

Kávécserje gondozása, igénye

Nem bonyolult a gondozása és  ha megadjuk neki a fontos igényeit érdekes fehér és illatos virágokat is hozhat,úgy május tájékán.

Fényigénye

A világos helyeket kedveli, de tűző napra semmiképp se tegyük, mert az elpusztulását okozhatja, és túl sötét helyre sem, mert levelei lehullanak.. Nyáron a szabadba is kitehetjük, nem napos, félárnyékos helyre, például erkélyre.

Kávécserje hőigénye

Ebben a tekintetben nincsenek nagy igényei, mindössze annyi, hogy nem bírja a hideget. Télen sem lehet 15 foknál alacsonyabb a hőmérséklet körülötte, mert,ha ennél alacsonyabb, akkor ledobja a leveleit.

Coffea arabica vízigénye

Nem  nagy a vízigénye, vigyázzunk arra, hogy ne árasszuk el. A földjét mindig tartsuk kicsit nyirkosan, ne hagyjuk kiszáradni.

Kávécserje tápoldatozása

A tél kivételével rendszeresen tápoldatozzuk, hiszen ezzel segíthetjük elő a gyors fejlődését. Ha havonta 1-2 kétszer tápoldatozzuk az öntözővízhez keverve, a megfelelő hígításban, akkor megkapja az elegendő tápanyag mennyiséget.

Kávécserje átültetése, szaporítása

Csak abban az esetben van rá szükség,ha a növény kinövi a cserepét. Ha erre lenne szükség, lehetőleg február és március között tegyük meg. Ezen kívül ne nagyon bolygassuk. A növény az általános virágföldet szereti, amely laza és tőzeges. A kávécserjét kétféleképpen szaporíthatjuk, dugványozással és magvetéssel.

Kávécserje dugványozása:

Az anyanövényről kell levágni fiatal hajtásokat,vegyük el az alsó leveleket és vízbe tegyük és adjunk hozzá egy kevés tápoldatot. Egy kis idő után jelennek meg az első gyökerek, akkor tegyük cserépbe, jó vízáteresztő és tápanyagokban gazdag földbe.

A magról történő szaporítás.

Ebben az esetben február végén. amikor 15-18 fokos hőmérséklet megérkezett vessük el, úgy 2-3 hét alatt észrevehető növekedése. A magokat nedves talajba vessük, pár centi mélyen, közepes mennyiségű földdel fedjük be. A cserepét fedjük le, tegyük langyos, világos helyre.

Kávécserje betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Levélszélek barnulása – túl sok tűző napfény.

Levelek száradása – magas hőmérséklet.

Fakó levelek – kevés tápanyag.

Levelek lehullása – kevés napfény.

A kártevők közül a pajzstetvek és a takácsatkák támadhatják meg, használjuk rovarírtószert ellenük.

Melyik évszak ideális az átültetéséhez?

Képesek nagyon gyorsan megnőni, így szükség lehet a rendszeres átültetésre nagyobb cserépbe. A tökéletes időpont az átültetésre a tavasz eleje. Figyeljünk arra, hogy az átültetés során a beteg és elhalt gyökereket  távolítsuk el.A cserepet nagyjából félig kell földdel feltölteni, abba helyezzük el a kávécserjét. Utána az üres helyet is töltsük fel földdel.

Mikor szüreteljünk

A negyedik évre elérhetjük az áhított célt és saját termést szüretelhetünk, ha megfelelően gondozzuk. A  virágzás után először zöld színű termések jelennek meg. Ezek pár hónap alatt megérnek. Az érett termésnek erős piros színe van, ekkor kell leszedni. A piros burkot el kell távolítani, így találunk rá a sárgás színű kávébab szemekre. Ezeket egy meleg helyiségben kell kiszárítani , úgy hogy közben forgatjuk. Ha kiszáradtak, akkor pedig készen állnak a pörkölésre.

Kiválasztása

Ha úgy döntesz, hogy otthon kávécserjét szeretnénk tartani, akkor az első feladat a cserje fajta kiválasztása. Több, mint 120 kávécserje fajta létezik. A legnépszerűbb ezek közül a Coffea Arabica, utána  a Coffea Canephora következik. Itthon a legtöbb helyen Coffea Arabica kapható. Külföldi oldalakon már nagyobb sikerrel találunk egyéb fajtákat is.

#kavecserje

By , 2021/6/30