, 2023/1/18

A "Rózsaszín Kongó" növény Először is, egy nyilvánvaló, de fontos tényellenőrzés. Az állítás igazsága A "Pink Congo" egy mesterségesen kezelt növény A rózsaszínű színt kémiai úton idézik elő, és átmeneti.

Rózsaszín Kongó

A rózsaszínű színt mesterségesen idézik elő. A bizonyíték erre egyszerűen az, hogy minden példány végül visszatért a normál zöld növekedéshez - itt csak egy példa a sok közül egy olyan növényre, amely egy év után már majdnem teljesen zöld. Mivel mesterségesen kezelt, a növény nem tekinthető fajtának, ezért a nevét idézőjelek helyett beszédjelekkel írjuk.

Azon az objektív bizonyítékon kívül, hogy minden "Pink Congo" növény előbb-utóbb kizöldül, a növények alapvető működésének némi ismerete alapján arra is következtethetünk, hogy kezelni kell. Minden növény (eltekintve egy maroknyi kivételtől, amelyek élősködővé fejlődtek) a napból nyeri az energiáját. Ezt az energiát a klorofill segítségével veszik fel, ami az a pigment, amely zölddé teszi őket.

Ha egy növénynek nincs klorofillja, egyszerűen nem tud életben maradni.

Rengeteg olyan kultúrnövény van, amelynek egyes részeiből hiányzik a klorofill. Például sok tarka növénynek fehér (vagy rózsaszín, sárga vagy krémszínű) csíkok vagy foltok vannak a levelein, mert nem tartalmaznak klorofillt. Más növényeknél az új levelekben a klorofill csak egy idővel a levél kialakulása után fejlődik ki teljesen, ezért a fiatal levelek először fehérnek tűnnek, majd fokozatosan zöldre sötétednek. A tarka színűség ezen formái lehetővé teszik a növény túlélését, mivel döntő fontosságú, hogy még mindig van benne klorofill.

A "Pink Congo" azonban nem hasonlít egyik ilyen növényre sem. Nem rózsaszín és zöld csíkozásúak a levelei. Rózsaszín levelei nem kezdenek zöldülni, vagy idővel zölddé válni. Amikor a növényt eladják, az új hajtás teljesen, tartósan rózsaszínű - ezekben a levelekben egyáltalán nincs klorofill, soha. Ha az egész növény csak rózsaszínű lenne, akkor egyáltalán nem is élne.

Amikor eladják, az alsó levelei zöldek, és ezek szolgáltatják az energiát a rózsaszín leveleknek. Tehát valami történik a növényben az első zöld levelek és az új rózsaszín levelek növekedése között. Nincs olyan természetes vagy genetikai tényező, amely ilyen hatást gyakorolna a növényre - ezt a termesztőknek szándékosan kell előidézniük. Tehát a növényt mesterségesen kezelik. Ezzel most már nagyjából mindenki tisztában van.

Amit nem mindenki tud, az az, hogy pontosan hogyan kezelik a növényt. Sok kutatás után még mindig nem kaptam egyértelmű választ - sőt, a legtöbb információ, amit találtam, csak még több megválaszolatlan kérdést hagyott bennem. Ennek részben az az oka, hogy azok az emberek, akik azt állítják, hogy valóban rendelkeznek az információkkal, ragaszkodnak ahhoz, hogy ne osszák meg azokat.

A hatóanyag a kolhicin, egy rendkívül mérgező vegyület, amelyet eredetileg a krókusznövényekből nyertek. A kolhicin nem az auxin egyik formája.

Ha helyesen alkalmazzák a növények aktívan növekvő részein, a kolhicin genetikai mutációkat idézhet elő. Ezek a mutációk véletlenszerűek és maradandóak. Néha a mutáció elpusztítja a növényt, néha nagyobbá vagy erősebbé teszi a növényt, az eredményeket nem lehet előre megjósolni.

Ezt a véletlenszerűséget használják ki a növénynemesítők új fajták előállítására. Ha elég nagy növénypopulációt mutálnak, akkor végül az egyik mutáció lehet valami kívánatos. És ha egyszer felbukkan egy kívánatos mutáció, akkor azt lehet szaporítani és fenntartani, mert a változás genetikai jellegű. Nem lehetséges, hogy a Strepson volt a "Pink Congo" esetében alkalmazott kezelés. A Strepson állandó, de véletlenszerű mutációkat hoz létre, míg a "Rózsaszín Kongót" létrehozó kezelés ideiglenes és megismételhető eredményt ad.

Az auxin a növények által természetesen termelt hormonok egy csoportjának neve. Ezek a hormonok a növekedés és az életciklus szabályozására szolgálnak - megmondják a növénynek, hogy mikor és hol kell különböző struktúrákat, például gyökereket és virágokat növesztenie. Nagy koncentrációban az auxinok etiléntermelést indítanak el.

Az etilén viszont egy gáz, amely szintén növényi hormonként működik. Ez okozza a virágok öregedését, a levelek lehullását és a gyümölcsök érését. Ez az oka annak, hogy ha banánt teszünk más gyümölcsök mellé, azok gyorsabban érnek - a banán sok etilént termel, és az etilén a többi gyümölcs érését indítja el.

Bár az auxin és az etilén közötti kapcsolat jól ismert a botanikában és a kertészetben, nem találtam semmilyen információt arról, hogy az etilén a levelek klorofillvesztését okozná.

Kimutatták, hogy a levelek elhalnak és lehullanak, és a klorofill elvesztése általában ennek a folyamatnak az első szakasza. Tehát lehetséges, hogy a "Pink Congo" esetében alkalmazott módszer lényege, hogy etilént használnak a levelek klorofillvesztéséhez, és valamilyen más kezeléssel megakadályozzák, hogy a levelek ténylegesen lehulljanak. Konkrét bizonyítékok hiányában azonban az is lehetséges, hogy az eljárás egyáltalán nem tartalmaz etilént. Lehet, hogy valami teljesen más kezelésről van szó. Amíg valaki nem osztja meg velünk az alkalmazott eljárást leíró tényleges forrást, addig végső soron csak találgathatunk.

Nem tudtam közvetlenül beszélni senkivel, aki "Pink Congo" növényeket készít. Úgy tűnik, hogy főként Délkelet-Ázsiában termesztik őket, így a saját nyelvi akadályaim megnehezítik a kutatást. Ha bárki másnak vannak első kézből származó információi, releváns kutatási dokumentumok vagy kapcsolatok az iparágban, szívesen venném, ha tudnék róla, hogy javíthassam ezt a cikket! Nyugodtan vegye fel a kapcsolatot.