, 2021/11/20
A liliomfa (Magnolia) bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai látványos szoliter növények. A kertbarát körében gyakran felmerül a kérdés, hogyan lehetne otthon szaporítani kedvenc liliomfájukat
A liliomfa bujtással, dugványozással és magvetéssel is szaporítható, utóbbi meglehetősen lassú szaporítási mód. Írásunkban ezeket a szaporítási lehetőségeket mutatjuk be.
A liliomfa szaporítása bujtással
A bujtás a liliomfa egyik legismertebb szaporítási módja, nyár végi-kora őszi (augusztus vége-szeptember eleje), valamint tavaszi (március-április) időszakban is kísérletezhetünk vele. A bujtás során egy kiválasztott hajtás kb. 10cm mélyen a föld alá kerül. A hajtásról eltávolítjuk a leveleket és kissé bevágjuk. A vágásnál gyökereztető hormonba mártjuk, így segítve a gyökeresedést, ezt követően kerül a föld alá a hajtás.
Nyár végi-kora őszi bujtás esetében azévi, tavaszi bujtásnál előző évi hajtást használunk a szaporításhoz. Ha a tavaszi bujtást választottuk, akkor a következő év tavaszán választhatjuk le az anyanövényről az új növényt, felszedni, pedig novemberben lehet.
A liliomfa szaporítása dugványozással
A liliomfa nyáron, zölddugványozással is szaporítható. Dugványok készítéséhez, válasszunk fiatal, erőteljes, jó növekedésben lévő, és a leállás stádiumában lévő hajtáscsúcsokat. A dugványokat mártsuk gyökereztető hormonba és ültessük el jó szerkezetű, jó vízáteresztő földkeverékbe. A dugványokat fagymentes helyen, dugványágyban teleltessük át, majd a következő évben ültessük ki őket a szabadba.
A liliomfa szaporítása magról
A magról történő szaporítás a liliomfa szaporításának leglassabb módja, 10-15 év is eltelhet, mire a magról nevelt növény először virágot hoz. A magnólia nyár végén termést hoz, a benne lévő magok ősz elejére érnek be, ezt követően a termés héja felpattan és kipotyognak a magok. Ha a termésekre például egy pici zacskót erősítünk, könnyedén begyűjthetjük a magokat.
A magok hosszas előkészítést igényelnek, mielőtt tavasszal elvetnénk őket. Első lépésként el kell távolítani magköpenyt. Ehhez áztassuk be 2-3napra a magokat, majd préseljük át őket nagy lyukú szitán. Az így előkészített magokat rétegezni kell, melynek célja, hogy a magok megkapják a csírázásukhoz szükséges hideghatást. A rétegezés előtt érdemes klóros vagy gombaölő szeres vízben átmosni a magokat.
A rétegezéshez, használjunk tőzeget, a magok és a tőzeg „keverékét”, 2-4 hónapig tartsuk 0,5-4,5 fokos hőmérsékleten egy zacskóban, a hűtőszekrényben.
A magokat tavasszal 20-30cm-es sortávolságra, kb. fél cm mélyre vessük el jó vízelvezetésű talajba. A csírázáshoz kellemesen meleg 18-24 fokos hőmérséklet szükséges. Átültetni az első valódi levelek megjelenése után lehet a fiatal növényeket. Nyáron óvjuk a tűző naptól őket.